AIDS – Szovjetunió

Moszkva, 1989. július 21. péntek (MTI-tud. ) – A Szovjetunióban nyilvántartott 718 szerzett immunhiányos beteg negyven százalékát szakszerűtlen orvosi ellátás – véradás, rosszul sterilizált injekciós tűk, katéterek – útján fertőzték meg. A betegség következtében 13 személy halt meg, ebből 10 szovjet, és három külföldi állampolgár.

A nyilvántartott betegek közül 426 külföldi állampolgár. Valentyin Pokrovszkij, a Szovjet Orvostudományi Akadémia elnöke szerint aggasztó, hogy a betegség terjedésének üteme igen gyors és kevés intézkedés születik a megelőzés érdekében. Ezen a téren a Szovjet Orvostudományi Akadémia igyekszik előrelépni: a vírus kimutatásához szükséges laboratóriumi, s diagnosztikai berendezésekkel szeretnék ellátni az országot. Sürgős intézkedések kellenek egyszeri használatú injekciós tűket gyártó berendezések megvásárlására, a kórházakat vérszállító és vértároló konténerekkel kell ellátni.

A szovjet tömegtájékoztatási eszközök jelenleg még keveset írnak az AIDS-ről. Egyelőre leggyakrabban a tragikus fertőzési esetek ismertetésére hagyatkoznak, felvilágosító munkát szinte nem folytatnak. Jó kezdeményezés, hogy a szovjet tévé ifjúsági osztályának műsora, a Vzgljad – Nézet – két héttel ezelőtt külön műsorblokkot indított az AIDS-ről, amely igyekszik a betegség ismertetése mellett a megelőzéssel is foglalkozni. A szovjet gyógyszertárakban kapható ugyan, de egyre inkább hiánycikknek számít a gumióvszer, amelynek minőségére sok a panasz. Az említett tévé műsor külföldről átvett óvszerreklámokat is beiktat a műsorába, sürgetve behozatalukat. Ezen kívül a szerkesztőség valutaszámlát nyitott, amelyre várja a külföldön élő vagy dolgozó szovjet polgárok adakozásait, hogy az összegyűlt pénzen korszerű orvosi műszereket gyártó berendezések vásárlását segítse elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.