Biztonságos a vérellátás – Mikola István

Budapest, 1999. június 30., szerda (MTI) – Magyarországon ma biztonságos a vérellátás, a készletek messze meghaladják a minimálisan szükséges mennyiséget – közölte Mikola István, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

A főigazgató szerint valóban előfordul, hogy egy ritkább vércsoportból átmenetileg hiány keletkezik, de ez a helyzet megoldható.

Hangsúlyozta: ha a kórházak – a szabályoknak megfelelően – egy héttel korábban közlik, hogy a tervezett műtétekhez milyen és mennyi vérre, illetve vérkészítményre van szükségük, akkor behívják a megfelelő donorokat és időben eleget tesznek az igényeknek.

Mint mondta, a vér romló anyag, amiből nem tartalékolhatnak olyan kiszámíthatatlan helyzetekre, hogy egy sebész visszaérkezik szabadságáról és gőzerővel műteni kezd.

Mikola István felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos jogszabály szerint az OVSZ felelőssége a nemzeti vérkészlettel való gazdálkodás. A feladat teljesítése érdekében – a megyei közgyűlések beleegyezésével – az országban működő hat regionális vérellátóközpont, valamint Közép-Dunántúl összes vérgyűjtő állomása csatlakozik az OVSZ-hez.

Bejelentette: az OVSZ hamarosan 10, vérvételi technológiával felszerelt gépjárművet vásárol, amelyek mozgó vérgyűjtő állomásként járják majd az országot.

Mikola István tájékoztatása szerint az OVSZ átszervezéséhez az idén legkevesebb 500 millió forintra lenne szükség, ami részben állami forrásokból, részben pedig hitelből valószínűleg előteremthető.

Aggodalmát fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy több kórház – különösen az Országos Haematológiai és Immunológiai Intézet, valamint a Semmelweis Orvostudományi Egyetem – adós marad a vérfeldolgozás térítési díjával, ami érzékeny bevételkiesést jelent a vérellátó szolgálatoknak.

Elmondta: bár a hepatitis B-vírust már ma is kis hibaszázalékkal tudják kimutatni a levett vérben, a fertőzés kiszűrésére jövőre egy drága, de teljes biztonságot nyújtó vizsgálatot is szeretnének bevezetni, ha ennek lesz anyagi fedezete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.