Vérellátó központok működése – országos szolgálat

Budapest, 2001. április 20., péntek (MTI) – A vérellátó központok jelenleg még nem mindenben felelnek meg a működési feltételeket meghatározó jogszabálynak, az előállított vérkészítmények azonban biztonságosak – közölte Hargittai Mária, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója az MTI-vel pénteken.

A Magyar Hírlap pénteki cikke kapcsán elmondta, hogy a kormány tavaly elfogadott rendelete szerint az emberi vér feldolgozására és a vérkészítmények gyártására ugyanolyan szigorú szabályok érvényesek, mint a gyógyszergyártásra.

Jelezte: mindez összhangban van az Európai Unióban érvényes szabályozással.

Hozzátette: a korábbi 63 vérellátó számát tavaly éppen azért csökkentették 28-ra, hogy végrehajthassák a szükséges fejlesztéseket.

Hargittai Mária kifejtette: nemcsak a technológia korszerűsítése szükséges, hanem a megfelelő körülmények kialakítása és az informatikai fejlesztés is elengedhetetlen ahhoz, hogy a vérellátók megfeleljenek a szigorú uniós előírásoknak.

Az OVSZ főigazgatója tudatta: elődje, Mikola István jelenlegi egészségügyi miniszter tavalyi számításai szerint mindehhez mintegy 3,4 milliárd forintra lenne szükség.

Hargittai Mária beszámolt arról, hogy az idén 559 millió forint jut a vérellátó hálózat fejlesztésére. A pénzből főként a laboratóriumi körülményeken szeretnének javítani.

A főigazgató említést tett arról, hogy sikerült megegyezniük a pécsi önkormányzattal az ottani – megfogalmazása szerint talán a legmostohább körülmények között működő – regionális vérellátó központ megfelelő elhelyezéséről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.