A vérellátó szolgálat tudományos ülése – sajtótájékoztató

Budapest, 2001. november 9., péntek (MTI) – Az emberi géntérkép idei megalkotása nem minden biológiai kérdésre nyújt megoldást, ugyanis a génkülönbségek nem közvetlen okai a betegségeknek – vélekedett Szabó János, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) tudományos főtanácsadója az OVSZ pénteki budapesti tudományos szimpóziumának szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A szakember szerint a további kutatásoknak a gének által vezérelt fehérjék kölcsönhatásaira kell irányulnia, ugyanis ezek az egymás iránti reakciók jelentősen befolyásolják a betegségek kialakulását.

Szabó János a transzfúziós medicina várható újdonságai között elmondta: a klinikai kipróbálás időszakába jutott Magyarországon is az az eljárás, amely a vércsoportok közötti különbségek mérsékelésére képes.

Mint magyarázta, várhatóan egy-két éven belül a gyors és biztonságos megoldások közé tartozik majd, hogy például az A csoportba tartozó levett vért O vércsoportúvá alakítsák át.

Szabó János nagy jelentőségűnek mondta azokat az Amerikai Egyesült Államokban megkezdett kísérleteket is, hogy az öröklött véralvadási problémákkal szenvedő betegeknél molekuláris genetikai módszerrel érjék el a megfelelő vérképzést.

Hargittai Mária, az OVSZ főigazgatója elmondta: a vérellátó szolgálat a transzfúziós medicinával foglalkozó elméleti és gyakorlati szakemberek hagyományos, de néhány éve különböző átszervezések miatt megszakadt együttműködését kívánta feléleszteni a tudományos tanácskozás megrendezésével.

A főigazgató szerint az OVSZ további munkájának tervezéséhez is szükség van gyakorlatba átültetés előtt álló kutatási eredmények megismerésére.

Újságírói kérdésekre Hargittai Mária kijelentette: nincs valós alapja az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) orvosai néhány héttel ezelőtti állításának, hogy az intézmény nem jut elegendő vérhez.

A főigazgató szerint csakis a tervezhető műtéteknél lehet átmeneti gond a vérellátással, ha az orvosok nem jelentik be időben igényeiket.

Hargittai Mária elmondta azt is, hogy – szakemberek véleményének meghallgatása után – várhatóan kezdeményezi a vérellátás finanszírozási rendjének módosítását.

A főigazgató megítélése szerint ellentmondás van abban, hogy a vérellátás állami feladat, az előállított vérkészítményekért viszont a felhasználó kórházak fizetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.