Kullancsbevizsgálás, de messze a labor?

Postán adná fel? – NE Tegye!

Hívja ügyeletünket: +36 30 470 0911

A jó idő beköszöntével előszeretettel járjuk a természetet, azonban ezzel nem vagyunk egyedül; a hideg idők elmúlásával előkerülnek a különböző rovarok, élősködők; köztük az igen sok kellemetlenséget okozó kullancs is. A szabadban töltött idő után érdemes átvizsgálni családtagjainkat és magunkat is, hazavittünk-e egy hívatlan vendéget. Amennyiben igen, úgy két dologra kiemelten kell figyelni;

  • mihamarabb szakszerűen távolítsuk el a kullancsot
  • gondoskodjunk a mihamarabbi kullancsbevizsgálásról

Eltávolítás

A kullancs eltávolításakor egyrészt az időtényezőnek, másrészt a szakszerűségnek van jelentősége annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a fertőzés esélye. A kullancs minél tovább élősködik rajtunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy megfertőz minket. Az eltávolítás folyamán figyelni kell arra, hogy ne nyomjuk meg a kullancs bélrendszerét (potrohát); kizárólag a szájszervének megragadásával szabad az eltávolítást elvégezni.

Kullancsbevizsgálás

A kullancsbevizsgálás ma Magyarországon kétféleképpen történhet:

  • A kullancs beküldésre kerül az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika megfelelő osztályára
  • Kifejezetten erre a célra kifejlesztett gyors teszttel (nem mindegyik megbízható)

A kullancsbevizsgálás azért fontos, hogy kiderüljön az alkalmi élettársunk fertőzött volt-e Lyme-kórral, szükséges-e orvosi kezelés a csípést (harapást) követően.

Ha kullancsbeküldő szettre vagy gyorstesztre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal akkor is, a nap 24 órájában rendelkezésére állunk!

A Lyme-kórt egy Borellia nemzettségébe tartozó baktérium terjeszti, innen is a fertőzés másik neve, a borelliózis. A betegséget okozó kórokozók a kullancs szájszervén keresztül jutnak az emberi szervezetbe, azonban csak a harapást követő néhány óra elteltével kezdődik meg az átáramlás. Ezért is fontos a mihamarabbi eltávolítás. A kórokozók a kullancs bélrendszerében (potrohában) találhatóak, ezért is kell kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy az eltávolítás folyamán kizárólag a kullancs szájszervét ragadjuk meg.

A bevizsgálás szempontjából kiemelt jelentősége van annak, hogy milyen gyorsan kezdődhet meg a kullancs vizsgálata, illetve amennyiben a Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikát választjuk, hogyan juttatjuk el oda az állatot.

Szállítás

A kullancsbevizsgálás folyamán elemi érdekünk, hogy a kullancs időben és szakszerű tárolás mellett eljusson az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikára. Miért bízna egy ilyen fontos feladatot a Postára, ahol igen gyakori a küldemények eltűnése? Megéri?

Inkább hívja 0-24 elérhető ügyeletünket, majd várja az otthoni kényelemben autónk érkezését. Biztos lehet benne, hogy a legszakszerűbben és leggyorsabban eljuttatjuk a megfelelő helyre a kullancsot.

NE ADJA POSTÁRA!

Postára adás helyett vagy vigye el személyesen a gyűjtőpontra/megfelelő laborba vagy vegye igénybe kullancsszállítás szolgáltatásunkat!