Székletmintát kell leadnia, de túl messze van a labor?

Postán adná fel ingyen? – NE Tegye!

Ne fáradjon, vegye igénybe székletminta szállítás szolgáltatásunkat és Budapest, Pest megye területén kollégáink begyűjtik a mintákat, elviszik a megfelelő helyre!

Hívja ügyeletünket: +36 30 470 0911

A széklet vizsgálatára számtalan ok miatt kerülhet sor. Tünetmentesség esetén a székletszűrő vizsgálat az esetleges fertőzés terjedését hivatott kiküszöbölni. A széklet gyűjtése nem egy bonyolult művészet, annak szállítása viszont a folyamat legfontosabb mozzanata, ugyanis:

“A mikrobiológiai tenyésztéses vizsgálatok esetén törekedni kell arra, hogy a székletminta a lehető leghamarabb a laboratóriumba kerüljön, és hűtve tároljuk. Legideálisabb, ha a mintavétel és a laboratóriumi feldolgozás között 2-4 óránál több idő nem telik el.”
/Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztály/

A fentiekből következik, hogy a létező legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha a székletminta szállítás céljából igénybe vesszük a Magyar Posta ingyenes segítségét. Hiába az elsőbbségi kezelés, akkor is csak – jobb esetben – másnap érkezik meg a kívánt helyre a székletminta.

Az ÁNTSZ szakemberei egyértelműen azt javasolják az érintetteknek, hogy amennyiben nem okoz a betegnek/családjának túl nagy megterhelést, hogy személyesen adja le a székletmintát a laboratóriumban vagy a begyűjtő helyen, a postai feladás helyett válassza inkább ezt az opciót. Mi pedig azt javasoljuk, hogy ezzel se fáradjon, vegye igénybe székletminta szállítás szolgáltatásunkat és biztos lehet benne, hogy a lehető leghamarabb a kívánt célállomásra jut a minta.

A székletgyűjtőkészlet teljes valójában

Röviden a mintavételről

A minta levételére és tárolására speciális tartály áll rendelkezésre. A tartály felépítése: belül három matrijoska-baba-szerűen illeszthető réteg, középen szívólap. Oldalán felirat: hűtés nélkül max. 4 órát maradhat. A tartálynak szorosan záródó, felpattintható fedele van, amely kis kanalat tartalmaz, ez megkönnyíti a mogyorónyi minta összegyűjtését. Csecsemők esetében a pelenkába ürített székletet vastagon vattatamponra kell felvinni – ezt egészségügyi intézményekben végzik -, és a minta így jut a laboratóriumba. Egy másik lehetséges eljárás a végbélből történő vattatamponos vagy pálcás mintavétel, melynek hátránya, hogy segítségével csak kis mennyiségű széklet nyerhető.

Amennyiben a gyomor-bélrendszer fertőző megbetegedésének gyanúja áll fenn, a székletminta levételekor ügyelni kell arra, hogy a – kereskedelmi forgalomban is kapható – tartályt legalább kétharmadáig kell megtölteni a széklet nyákos, gennyes, véres részeiből, illetve ha a széklet külsőleg nem mutat elváltozást, akkor a különböző részeiből származó mintákkal. Fontos továbbá, hogy a levett széklet vizelettel és fertőtlenítőszerrel ne érintkezzen. Ha a fertőzésre alapos klinikai gyanú van, de az első vizsgálat eredménye negatív, a mintavételt három különböző napon kell megismételni.

Címkézés

Kérjük, hogy a dobozban található címkéket a megfelelő adatok rögzítése után a három széklettartályra azonosítás céljából ragassza fel!

A vizsgálatkérőlap kitöltése

A vizsgálatkérő lap személyes adataival ki van töltve, ha mégsem, kérjük, a hiányzó adatokkal, valamint a mintavétel dátumával egészítse ki és alul írja alá!

Szállítás

A mintát (a három széklettartályt és a vizsgálatkérő lapot) a mintavételtől számított 24 órán belül az ingyenesen postázható, előre felcímzett dobozban juttassa el a laboratóriumba!

NE ADJA POSTÁRA!

Postára adás helyett vagy vigye el személyesen a gyűjtőpontra/megfelelő laborba vagy vegye igénybe székletminta szállítás szolgáltatásunkat! Ennek miértjeit fentebb olvashatja.