Vizeletmintát kell leadni, de messze van a rendelő?

Ne fáradjon, vegye igénybe vizeletminta szállítás szolgáltatásunkat és Budapest területén kollégáink begyűjtik a mintákat, elviszik a kívánt rendelőbe, laborba!

Hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 30 470 0911

A leggyakrabban a háziorvos rendeli el a rutin vizeletvizsgálatot, melyre különféle előírások szerint vizeletet kell vinnünk. Mi sem egyszerűbb ennél, igaz? Hát tévedett! Fontos betartani minden előírást, könnyen sikertelen teszt lehet a vége egy elrontott mintavételnek.

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével egy sor belgyógyászati problémára derülhet fény. A vizelet elemzése során kimutathatók a húgyúti fertőzések, a cukorbetegségre vagy a gyulladásra utaló fehérjék.

Ahhoz, hogy a laboratóriumi vizsgálatok hiteles eredményt adjanak, mindenekelőtt megfelelő tisztaságú, külső szennyeződésektől mentes vizeletet kell nyernünk. Ehhez az ún. reggeli első, középsugaras vizeletre és egy megfelelően tiszta vízgyűjtő edényre van szükség. Ezt az edényt vagy a házi orvos bocsátja rendelkezésre, vagy gyógyszertárban szerezhető be. Ezek az tartályok ha nem is sterilek, de mindenképpen tiszták és fertőtlenítettek. Egyéb megoldást nem javaslunk az esetleges téves laboreredmények megelőzése végett.

Az edény előkészítése

Szabványos vizeletgyűjtő tartály

Amennyiben a háziorvostól kapott, gyógyszertárban vásárolt gyűjtőtartályt használjuk, semmilyen speciális előkészületre nincsen szükség. Amennyiben valamilyen okból mégis inkább egy otthon talált edényt használunk a vizelet begyűjtésére úgy mindenképpen gondoskodjunk elsőnek a kitisztításáról, fertőtlenítéséről, majd az öblítéséről. Bármit is használtunk, címkézzük fel; célszerű nevünket, születési adatainkat feltüntetni, továbbá, hogy vizelet található benne.

A tökéletes vizeletminta titka

  • Az első és legfontosabb, hogy lehetőleg a reggeli első vizeletet gyűjtsük be! Jegyezzük meg, hogy mindig a reggeli első vizelet lesz a legkoncentráltabb, bármit is keresünk benne.
  • A második marginális pont a kórokozók. Intim területeinken, nőknél különösen szeméremtájékon, férfiaknál a hímvessző és a makk környékén rengeteg kórokozó található, amik szintén befolyásolhatják az eredményt. Ennek elkerülése érdekében célszerű egy jó alapos intim mosakodással kezdeni az egész műveletet. A férfiaknál célszerű a hímvesszőt és a makkot, nőknél pedig a kis- és nagyajkakat, illetve a hüvelybemenetet megmosni. Használjunk szappant bátran, azonban ne felejtsük el annak maradványait jó alaposan leöblíteni. Ezt követően törölközzünk teljesen szárazra. Figyelem! Ha lehetséges, menstruáció vagy hüvelygyulladás alatt NE gyűjtsön vizeletet, mert téves eredményt okozhat!
  • Végül, de nem utolsó sorban a középsugaras vizelet. A középsugaras vizelet azt jelenti, hogy nem a vizelés megkezdésekor vagy annak abbahagyásakor kell gyűjteni a vizeletet, hanem lehetőleg pont a közepén. A vizelés megkezdésekor a húgycső átmosódik, ezért nem célszerű a vizelet gyűjtését rögtön megkezdeni, hagyjunk egy keveset kifolyni és kezdődhet a gyűjtés. A vizsgálatokhoz kb. 0,5dl – 1dl vizeletre lesz szükség.
  • +1 A vizeletminta szállítása. Kevesen tudják, de a vizeletminta szállítása szintén egy nagyon fontos mozzanata a procedúrának. Az elfogadott nézet, hogy a vizeletminta kb. 2 órán belül kerüljön be a laborba annak érdekében, hogy időben meg tudják kezdeni a vizsgálatokat. A túl rég gyűjtött, s így állott vizeletben szintén elkezdhetnek szaporodni a kórokozók, amik így hamis eredményt adhatnak. Vizeletminta szállítás szolgáltatásunk tehát nem csak abban az esetben nyújthat segítséget, ha Ön idős, esetleg bármi okból otthonához kötött; jól látható, hogy az eredmények pontosságát is szolgálja, ha ránk bízza a munkát.

24 órás vizeletgyűjtés

Előfordulnak olyan állapotok, amikor a kezelőorvos számára fontos a 24 óra alatt gyűjtött vizeletből mért vizsgálatok ismerete.

A vizeletminta gyűjtésének első napján a reggeli vizeletet még ne ürítse a tartályba, de az ez utáni vizeletet egész nap, majd másnap a reggeli első vizeletet is tartályba (nagyobb méretű edény, pl. ismert űrtartalmú befőttesüveg alkalmas erre a célra) kell gyűjteni. A mintákat a laboratóriumba szállításig hűtőben tárolja.

A laboratóriumba nem szükséges a teljes vizeletmennyiséget bevinni; óvatosan rázogassuk össze a gyűjtőedényt (hogy a leülepedett vizelet összeelegyedjen), majd kb. 1 dl-nyi mennyiséget öntsünk át tiszta, fertőtlenített edénybe, melyre írjuk rá a gyűjtött vizelet teljes mennyiségét (ezért jó, ha ismerjük a gyűjtőedény térfogatát, egyébként mérőpohárral le kell mérni) és a gyűjtés dátumát.

Az oldalon leírtak pusztán tanácsok, mindig minden esetben a kezelőorvosa utasításait kövesse!